20 YAŞ DİŞLERİ VE GÖMÜLÜ DİŞLER

Ağızda süren son dişler olan yirmi yaş dişleri genellikle ırksal, genetik özellikler ve beslenme şekillerine göre farklılık gösterse de 18-24 yaş aralığında ve çenenin her iki tarafının sonunda süren bu dişler, bazen de geç yaşlara kadar sürmez ya da gömülü kalırlar.

20 Yaş Dişleri Neden Çekilmelidir?

Sürmek için ağızda yeterli yer bulamayan 20 yaş dişleri, genellikle gömülü ya da yarım sürmüş şekilde kalır.Gömülü kalan dişler ise;

-Diş etrafında ağrı, iltihap,gıda birikmesine bağlı rahatsızlık yapabilir.

-Kulak ağrısı,boğaz ağrısı,ağız açmada zorlanma ve eklem çevresinde ağrıya neden olabilir.

-Ağız içerisinde fırçayla ulaşılması zor bir bölgede bulundukları için diğer dişler kadar iyi temizlenemezler.Bu  yüzden 20 yaş dişlerinde çürük, iltihaplanma olasılığı artar.Gömülü kaldıklarında kist ve/veya tümöral yapılara dönüşme ihtimalleri vardır.

-İltihaplar sonucu ağızda kötü bir koku ve tat oluşabilir.

 -Yeni süren 20 yaş dişleri ağızda yer olmaması nedeniyle sıkışma hissi,ağrı  ve çapraşıklığa neden olabilir..

 -Ortodontik tedavi görmüş kişilerde diğer dişleri sıkıştırması nedeniyle tekrar çapraşıklığa neden olabilir,durumun düzelebilmesi için yeniden tedavi gerekebilir.

 

20 Yaş Dişleri Ne Zaman Çekilmelidir?

20 yaş dişleri mümkün olduğunca erken yaşlarda çekilmelidir. Çünkü ileri yaşlarda çene kemiği esnekliğini yitirdiği için çekim sonrası şişlik, ağrı, hissizlik gibi yakınmalarla karşılaşılabilir. Genç yaşlarda ise dişin kök gelişimi henüz tamamlanmadığı için bu tür şikayetler daha az olacaktır.

20 yaş ile ilgili sorunlarda diş hekiminize danışılmalıdır.

Blog yazısı bilgilendirme amaçlıdır.