ENGELLİ ÇOCUKLARDA DİŞ TEDAVİLERİ

Engelli çocukların ağız hijyenlerine dikkat etmeleri, ağız ve diş sağlıklarını korumaları zordur. Bu durum ağız hijyenlerini olumsuz etkiler. Ağız içinde hastalıkların daha çabuk oluşmasına sebep olur.

Diş hekimliğinde özel ilgilenilmesi gereken hasta grupları vardır;

DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR

Down sendromlu çocuklarda zihinsel gerilik, konuşma bozukluğu, kassal yetersizlik görülür.  Bu sebeple tükürük salgısında artma ve ağız kapamada yetersizlik görülür. Bu durum ağız sağlığını olumsuz etkiler.Ağız bakımı yetersizliği nedeniyle diş kayıpları ve dişeti problemleri daha sık görülür.

Dişlerini fırçalayamayan çocuklarda anne/babanın yardımcı olması gerekir. Down sendromlu çocuklarda, floridli diş macunu kullanmak yararlı olacaktır. Elektrikli diş fırçası kullanmak fırçalamayı kolaylaştıracaktır.

Diş hekimi koltuğunda tedaviye uyum sağlayamayan çocuklarda ise genel anestezi yoluyla tedavilerin tamamlanması gerekir.

OTİZMLİ ÇOCUKLAR

Otizmli çocukların tedavisi için kullanılan ilaçlar ağız sağlığını olumsuz etkilemektedir. Özellikle otizme eşlik eden epilepsi(sara) durumlarında kullanılan ilaçlar dişeti büyümesi yapmaktadır. Otizmde çocuğun kendine zarar vermesini önleyecek ilaçlar ise dişeti kanamalarına neden olabilir.

Otizmli çocukların tedavisinde diğer çocuklara uygulanan sakinleştirme yöntemleri uygulanabilir fakat tedaviler genellikle genel anestezi altında yapılır.

SEREBRAL PALSİLİ ÇOCUKLAR

Beynin vücuda verdiği komutları güçleştiren ve bu nedenle istemdışı hareketlerin görüldüğü bu hastalıkta da ağız içi sorunlar sıkça görülmektedir. Hareket kontrolü zorluğundan dolayı çene travmaları, kırıklar görülebilir. Kontrolsüz salya akması ve istemsiz dişleri sıkma durumları ağız sağlığını kötü etkiler.

Serebral palsili çocuklarda da genel anestezi,  ideal tedavi için gereklidir.

GENEL ANESTEZİ UYGULANMASI GEREKEN DURUMLAR

*Fiziksel ve duyusal engeli olan çocuklarda ciddi düzeyde dişsel sorunlar varsa,

*Ağız, yüz, çene bölgesine travma almış, komplike cerrahi müdahale gereken çocuklarda ve yetişkinlerde,

*Diş hekimi koltuğunda uyumlu bir şekilde çalışılmasına izin vermeyen çocuklarda genel anesteziye başvurulabilir.