HAMİLELİKTE DİŞ BAKIMI VE DİŞ HASTALIKLARI

Ağız ve diş sağlığı açısından tüm hamilelik döneminde A, C, D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler olan meyveler ve sebzeler, tahıl , süt , et , balık ve yumurta dengeli olarak alınmalıdır.

Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Bu dönemde anne hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat etmelidir.

Diş bakımına dikkat edilmezse gebelikte hormonal etkiler sonucunda ağız içinde bazı zararlı degişimler olur.

Hamilelik sırasında kadınların diş etlerinde oluşan bu değişiklikler östrojen ve progesteron hormonlarının salgılarının artmasından kaynaklanmaktadır.

Örneğin kandaki ve tükrükteki asit miktarı arttığı için dişlerin çürüme ihtimali artar.

Hamileliğin erken safhalarında diş etlerinde şişlikler, kızarıklıklar gözlenebilir. Bu şekildeki diş eti oldukça hassastır ve kolayca kanar.

 

Hamilelikte dişler daha kolay mı çürür?

           Halk arasında inanıldığı gibi hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum çekildiği ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği inancı doğru değildir. Hamilelik döneminde dişlerin çürümelerinin nedenleri:

  1. Bebek beslenen dönemde tatlıya, aburcubura aşırı istek belirir ve bunlar yendikten sonra diş fırçalama ihmal edilir.
  2. İlk aylarda görülen kusmalardan sonra anne ağız bakımına yeterince özen göstermemesi.
  3. Gebelik hormonlarının (östrojen, progesteron) etkisi ile dişetleri daha çabuk kanayan anne, dişlerini fırçalamaktan çekinebilir.

Hamilelik döneminde diş ipi,ara yüz fırçası kullanılmalı ve günde en az 2 kez dişelr fırçalanmalıdır.